Σχέδιο Δράσεων Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης » Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού

Σχέδιο Δράσεων Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης ανακοινώνει το Σχέδιο Δράσεων για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2013 που προτάθηκε από τον Χάρη Βεκρή, αντιπρόεδρο – υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού του Συλλόγου και το οποίο έχει ως εξής:

  1. ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΟΥ (Ιανουάριος 2013). Ομάδα εθελοντών φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική έρευνα, προκειμένου να καταγραφεί η απήχηση, η αναγνωρισιμότητα, το ποσοστό επισκεψιμότητας και οι προτάσεις των κατοίκων του νησιού για τη λειτουργία του Βιομηχανικού Μουσείου. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του ΟΠΑΣ από τους Δέσποινα Καγιαβά, Γιώργο Καπέλλα και Γεωργία Ματσούκα.
  2. Διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με θέμα το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ENFIELD Ε8000 που κατασκευάστηκε στη Σύρο τη δεκαετία ’70 (Φεβρουάριος – Μάιος 2013). Το αυτοκίνητο αγοράστηκε με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, μεταφέρθηκε από την Αγγλία στη Σύρο και θα εκτεθεί στο χώρο του Μουσείου.
  3. Διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με θέμα την ιστορία της βιοτεχνίας λουκουμιών στη Σύρο και διοργάνωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΟΥΚΟΥΜΙΟΥ (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2013). Εκτός από την πλήρη καταγραφή, επιλογή και συντήρηση των ιστορικών τεκμηρίων που θα εκτεθούν στο μουσείο, έχει ήδη ξεκινήσει – σε συνεργασία με τους λουκουμοποιούς του νησιού – η διοργάνωση του πρώτου «Φεστιβάλ Λουκουμιού» που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μιαούλη ένα σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει έκθεση των προϊόντων όλων των παραγωγών του νησιού, συναυλίες, δρώμενα για παιδιά και την κατασκευή ενός τεράστιου ψηφιδωτού από λουκούμια.
  4. Αποκατάσταση συλλογής μουσικών οργάνων και διοργάνωση περιοδικής έκθεσης τους στο Θέατρο Απόλλων (Μάιος – Αύγουστος 2013). Η συλλογή παλαιών πνευστών μουσικών οργάνων της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμούπολης που έχουν δωριστεί στο μουσείο, μετά την συντήρησή τους θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Θεάτρου Απόλλων.
  5. Αποκατάσταση και μόνιμη έκθεση αντικειμένων της συλλογής του μουσείου στις αίθουσες αναμονής επιβατών λιμανιού & αεροδρομίου (Απρίλιος 2013). Βαρέα αντικείμενα της μεγάλης συλλογής του μουσείου θα συντηρηθούν και μετά από συνεννόηση με τους φορείς διαχείρισης των χώρων, θα εκτεθούν μόνιμα στις πύλες εισόδου και εξόδου του νησιού.
  6. Διοργάνωση εκδήλωσης ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ (τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου 2013). Το θέμα της πρότασης του Συλλόγου μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 είναι: «Η αστική ζωή της Σύρου την περίοδο της βιομηχανικής ανάπτυξής της». Το διήμερο των εκδηλώσεων νεοκλασικά αρχοντικά του νησιού που αποτελούσαν κατοικίες της άρχουσας τάξης της Σύρου κατά τον 19ο αιώνα και σήμερα συνεχίζουν να κατοικούνται ή να λειτουργούν ως πολυτελείς ξενώνες ή να στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, θα παραμείνουν ανοιχτά για όποιον θέλει να τα επισκεφτεί. Οι ξεναγήσεις με αφετηρία το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης θα έχουν ως στόχο να συσχετίσουν το εργοστάσιο εκείνης της εποχής (εκθέματα) με τον τρόπο ζωής του εργοστασιάρχη και της οικογένειάς του. Η εξερεύνηση των κατοικιών, των χώρων διασκέδασης ή των διαδρομών περιπάτων της άρχουσας τάξης του νησιού θα συσχετιστεί – για πρώτη φορά – με τους χώρους δουλειάς και παραγωγής.

Σε όλες τις παραπάνω δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ΟΠΑΣ, ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης επιδιώκει να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων, συλλόγων και εθελοντών, προκειμένου η τοπική κοινωνία να γνωρίσει, να βοηθήσει και να αγαπήσει τόσο την ιστορία του νησιού μας, όσο και τον χώρο που επάξια την φιλοξενεί.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 2013
Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης