Ενεργειακές Διαδρομές » Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού

Ενεργειακές Διαδρομές

To Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης φιλοξένησε την έκθεση «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ενεργειακές Διαδρομές». Στόχος μας ήταν η σύνδεση της βιομηχανικής αρχαιολογίας με νέα πεδία ενδιαφέροντος, κυρίως στους τομείς της σύγχρονης παραγωγής και οικονομίας.

Ενεργειακές Διαδρομές

Η λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, την παραγωγή, την κίνηση και την τεχνολογική καινοτομία, δραστηριότητες πολύπλευρες που έγιναν αντιληπτές μέσα από τις Ενεργειακές Διαδρομές μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση αποτέλεσε μια αναδρομή στην ιστορία του Ομίλου, που ξεκινάει από τα μέσα του 20ου αιώνα και καταλήγει στο σήμερα. Μέσα από επιλεγμένα βιομηχανικά εκθέματα και αρχειακό υλικό, παρουσιάζεται η διαδρομή των Ελληνικών Πετρελαίων στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, καθώς και η διαρκής εξέλιξη του Ομίλου στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας, της ασφάλειας, της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενεργειακές Διαδρομές

φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

Η έκθεση περιλάμβανε ψηφιακές προβολές και μία δεκάλεπτη ταινία με αρχειακό υλικό από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, καθώς επίσης και ένα μουσειοπαιδαγωγικό παιχνίδι, για σχολικές τάξεις ή οικογένειες, που στόχο είχε να δείξει στους μικρούς – αλλά όχι μόνο – επισκέπτες πως πολλά από τα καθημερινά και απαραίτητα για μας προϊόντα είναι φτιαγμένα από τι άλλο; Από πετρέλαιο!

Ενεργειακές Διαδρομές

φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την πρόοδο της χώρας, σε έναν κόσμο με αυξανόμενη αγωνία για το περιβάλλον και την ενέργεια, η έκθεση ήταν μια μικρή συμβολή στην πόλη μας και στην πατρίδα μας, στην αναζήτηση της παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους. Ευελπιστούμε να συνέβαλε σε ένα γόνιμο και αισιόδοξο διάλογο.

Ενεργειακές Διαδρομές

φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

Για την έκθεση συνεργάστηκαν:

Γενική επιμέλεια και συντονισμός
Ράνια Σουλάκη – Δημήτρης Καλουδιώτης

Σχεδιασμός και επιμέλεια έκθεσης
Ερατώ Κουτσουδάκη Γερολύμπου, αρχιτέκτων μουσειολόγος
Περσεφόνη Καραμπάτη, ιστορικός μουσειολόγος

Μετάφραση
www.paspartu.gr

Μακέτες
Πέτρος Κέγκος, Ιών Λαλαγιάννης

Συντήρηση αντικειμένων
Βαρθολομαίος Ριγούτσος

Φωτογραφίες – ψηφιοποίηση φωτογραφικού αρχείου ΕΛ.ΠΕ.
Ιωάννα Σκυφτού

Γραφιστικός σχεδιασμός
www.runaway.gr

Ψηφιακές εκτυπώσεις
www.why-not.gr

Παραγωγή ταινίας
Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Εκθεσιακές κατασκευές
Εμμανουήλ Α. Λιγνός

Ηλεκτρολογικές εργασίες
Μάριος Βακόνδιος

Τεχνική υποστήριξη
Μιχάλης Γεδεών

Ενεργειακές Διαδρομές

φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

καθώς επίσης και εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», καθώς και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, γιατί χωρίς τη δική τους συμβολή, η έκθεση αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.