Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς » Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

Τυπογραφία, κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, Σεπτέμβριος 2001.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης του, το Μουσείο συμμετείχε στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2001 που διοργανώνονται ετησίως από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΒΜΕ (21-23/9/2001) είχαν ως θέμα την “Τυπογραφία, κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά”.

Στόχος ήταν η εξοικείωση των μαθητών δημοτικών σχολείων με τη σημαντική τυπογραφική και εκδοτική παράδοση της Ερμούπολης, αλλά και με την τεχνική της τυπογραφίας μέσα από την επίδειξη της λειτουργίας ενός αποκατεστημένου τυπογραφικού πιεστηρίου από τη συλλογή του ΒΜΕ. Παράλληλος στόχος ήταν να συνδεθεί το παρελθόν της συριανής τυπογραφίας με το παρόν της, μέσα από τη συνάντηση παλαιών και νέων τυπογράφων.

Κατά τις εκδηλώσεις επιδεικνύονταν και ερμηνεύονταν στους επισκέπτες τα ποικίλα δείγματα της συριανής τυπογραφίας και λιθογραφίας (τιμολόγια, επιστολόχαρτα, ετικέτες κονσερβών, βιβλία, εφημερίδες) στο μουσείο και τα τυπογραφικά μηχανήματα που εκτίθενται.

Το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο επιπέδων πλακών τύπου Albion (1875), το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της συλλογής τυπογραφικών μηχανών του ΒΜΕ, έχει αποκατασταθεί και μπορεί να λειτουργήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ακριβώς αυτό το πιεστήριο βρέθηκε στο επίκεντρο των εκδηλώσεων. Έγινε επίδειξη της λειτουργίας του και τυπώθηκε σε αυτό ενθύμιο των εκδηλώσεων, το οποίο μοιράστηκε στους μαθητές και τους επισκέπτες.

Οι εκδηλώσεις ήταν ανοικτές στο κοινό.