Χρωματουργείο Κατσιμαντή » Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού

Χρωματουργείο Κατσιμαντή

Στεγάζει σήμερα τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Το εργοστάσιο Κατσιμαντή βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, στην οδό Γ. Παπανδρέου 11, δίπλα στην πλατεία Ηρώων.

Χρωματουργείο Κατσιμαντή

Πρόκειται για κεντρικό σημείο της παλιάς βιομηχανικής ζώνης της Ερμούπολης κι έτσι το κτίριο περιβάλλεται από μνημειώδη ιστορικά εργοστάσια, κυρίως υφαντουργεία και βιομηχανικούς χώρους.

Στο κτίριο λειτουργούσε από το 1888 το σκαγάδικο του Λύσανδρου Γιαμαλάκη και από το 1894 το «Ατμοκίνητον Εργοστάσιον Καρφοβελόνων, Κυνηγετικών Σφαιριδίων και Ψαρόκολλας» των Αδελφών Γ.Βρατσάνου και Λ. Γιαμαλάκη. Περί το 1905 πέρασε στον Ανδρέα Δ. Κατσιμαντή, ιδιοκτήτη παλαιάς χρωματουργικής βιομηχανίας που είχαν ιδρύσει το 1847 οι Μανιάτες αδελφοί Μιχαήλ και Δημήτριος Κατσιμαντής και συνέχισε τη λειτουργία του ως «Ατμοκίνητον Εργοστάσιον Χρωματοποιϊας, Ελαιουργίας και Υφαλομιλτίνης». Διέκοψε κατά την δεκαετία του 1930. Μετά το 1970 πέρασε στην ιδιοκτησία του Νεωρίου.

To 1984 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥπΠο. Η αποτύπωσή του από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Μνημείων του ΥπΠο βοήθησε στην αποκατάστασή του καθώς βρισκόταν σε ερειπιώδη κατάσταση και ο χαρακτηριστικός του πύργος είχε καταρρεύσει. Η αποκατάσταση διατήρησε πιστά την εξωτερική μορφή του, επέφερε όμως απαραίτητες μετατροπές στο εσωτερικό του για τις ανάγκες στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών του ΚεΤεΠο-ΒΜΕ και τη διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων. Ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου – Υπουργείο Αιγαίου και εγκαινιάστηκε στις 2 Μαΐου 2000 με την έκθεση “Ένα Μουσείο Γεννιέται”.