Περιοδικές εκθέσεις » Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού

Περιοδικές εκθέσεις

Περιοδικές Εκθέσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Το Συριανό Λουκούμι και οι Άνθρωποί του „

Την 1η Αυγούστου 2013 έγιναν στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης τα εγκαίνια της Έκθεσης Συριανού Λουκουμιού, μέρος του 1ου Φεστιβάλ Λουκουμιού 2013 “ Το Συριανό Λουκούμι και οι Άνθρωποί του „ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό σπάνια, μοναδικά τεκμήρια της απαρχής και της εξέλιξης των διαφόρων βιοτεχνιών παραγωγής λουκουμιών στην Ερμούπολη: αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό καθώς και σπάνιες μεταλλικές μήτρες συσκευασίας λουκουμιών και χαλβαδόπιτας από την οικογένεια Συκουτρή, συλλεκτικά κουτιά συσκευασίας λουκουμιών των βιοτεχνιών Π. Ν. Μάγκου και Π. Α. Λογιωτάτου, Ν. Π. Σταματελάκη και Ι. Ρήγου, μπακιρένια καζάνια, κουτάλες και γκαζοτενεκέδες, μιά πλάστιγγα ζυγίσματος ζάχαρης, μιά αυτοσχέδια ηλεκτρική μηχανή παραγωγής όστιας ( 3ης γενιάς ), λαβίδες όστιας, ξύλινες “ λαμαρίνες „ και μαχαίρια κοπής λουκουμιού, ζυγαριές με δύο τάσια και ζύγια οκάς και πολλά άλλα εργαλεία και αντικείμενα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Παν/μίου Αιγαίου, Εύη Νιάρη.

Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι και τον Μάρτιο 2014.

Έκθεση αρχείου Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Σύρου

Ο Ο.Π.Α.Σ. βράβευσε τον παλιό αγωνιστή Μαρίνο Ρηγούτσο

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου ( Ο. Π. Α. Σ. ) και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, τίμησαν τον τελευταίο επιζώντα παλαίμαχο και πρόεδρο του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Σύρου, Μαρίνο Ρηγούτσο, βραβεύοντάς τον το πρωί της Κυριακής 24 Μαρτίου 2013, παραμονή της εθνικής μας επετείου. Η βράβευση έγινε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ενώ παράλληλα εγκαινιάσθηκε η έκθεση με το πλούσιο και ιστορικό αρχείο του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Σύρου ( σημαίες, μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις, έντυπο υλικό, φωτογραφίες, σπάνιοι πίνακες, πινακίδες, η γραφομηχανή του Συλλόγου και η αλληλογραφία του από το 1949 μέχρι το 2005 ).

Το Βιομηχανικό Μουσείο τρέχει στο Παρελθόν της Μοτοσικλέτας

Στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου φιλοξενείται η έκθεση “ Το Βιομηχανικό Μουσείο τρέχει στο Παρελθόν της Μοτοσικλέτας „. Την έκθεση διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου – Ο.Π.Α.Σ.- και ο Σύλλογος Ιστορικών Οχημάτων Σύρου “ Syros Enfield „.

Διάρκεια Έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου 2013

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στις 12:00 μ.μ. στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης για την περιοδική έκθεση που είναι αφιερωμένη στην κλασική μοτοσικλέτα.

Η Σύρος τη δεκαετία του ’80 με τα μάτια 11 Ρώσων ζωγράφων

Πενήντα πίνακες ένδεκα Ρώσων ζωγράφων που αποθανάτισαν τη Σύρο της δεκαετίας του ’80 εκτέθηκαν στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ως μία εικαστική παρουσίαση της Ερμούπολης εικοσιπέντε χρόνια πριν. Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας ενισχύθηκαν οι σχέσεις της Σύρου αλλά και της χώρας μας με την Ομόσπονδη Ρωσική Δημοκρατία.

Εικόνα: Μαστερόπουλος Νίκος. 75×80εκ.,λάδι σε μουσαμά.1988

Σημείωμα του Συντονιστή

Το Βιομηχανικό μας Μουσείο, συμπληρώνοντας μιά δωδεκαετή γόνιμη παρουσία στην ζωή της πόλης, ενισχύει διαρκώς την ταυτότητά του. Πέρυσι, στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, είχαμε παρουσιάσει την ιστορία της πετρελαϊκής μας βιομηχανίας, των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.). Είχε προηγηθεί πρόπερσι, το ναυάγιο του  “Πατρίς”. Φέτος θα παρουσιάσουμε περίπου πενήντα  πίνακες  των  ένδεκα  Ρώσων ζωγράφων που αποθανάτισαν τη Σύρο της δεκαετίας του ‘80.

Ενεργειακές Διαδρομές

To Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης φιλοξένησε την έκθεση «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ενεργειακές Διαδρομές». Στόχος μας ήταν η σύνδεση της βιομηχανικής αρχαιολογίας με νέα πεδία ενδιαφέροντος, κυρίως στους τομείς της σύγχρονης παραγωγής και οικονομίας.

Ενεργειακές Διαδρομές

Η λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, την παραγωγή, την κίνηση και την τεχνολογική καινοτομία, δραστηριότητες πολύπλευρες που έγιναν αντιληπτές μέσα από τις Ενεργειακές Διαδρομές μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση αποτέλεσε μια αναδρομή στην ιστορία του Ομίλου, που ξεκινάει από τα μέσα του 20ου αιώνα και καταλήγει στο σήμερα. Μέσα από επιλεγμένα βιομηχανικά εκθέματα και αρχειακό υλικό, παρουσιάζεται η διαδρομή των Ελληνικών Πετρελαίων στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, καθώς και η διαρκής εξέλιξη του Ομίλου στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας, της ασφάλειας, της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πατρίς

Πατρίς - Απολεσθέν το 1868

Πατρίς - Απολεσθέν το 1868

Πατρίς - Απολεσθέν το 1868

Πατρίς - Απολεσθέν το 1868

Πατρίς - Απολεσθέν το 1868

Πατρίς - Απολεσθέν το 1868

Το ατμόπλοιο « Πατρίς »

Το ναυάγιο

Το « Πατρίς » βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο κοντά στην Κέα το 1868, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος, σε καλές καιρικές συνθήκες. Οι ευθύνες του ναυαγίου βάρυναν αρχικά τον πλοίαρχο Ν. Αγγελικάρα, ο οποίος όμως αθωώθηκε αργότερα από το ναυτοδικείο. Δεν υπήρξαν θύματα, καθώς όλοι οι επιβάτες βγήκαν σώοι στη στεριά, αλλά η οικονομική ζημία για την Ελληνική Ατμοπλοϊκή Εταιρεία ήταν μεγάλη. Το πλοίο, το οποίο κόπηκε στα δύο από την σφοδρή σύγκρουση, σήμερα βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος περίπου 50 μέτρων. Από το 1980 αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις, καθότι αποτελεί ένα θαυμάσια διατηρημένο ναυάγιο.